27. januar:

Kjell Hillveg: Et møte med Mozart - mannen i mitt liv.

På selveste Mozarts fødselsdag får vi høre Norges største Mozart-elsker kåsere om sitt store idol.

Kjell Hillveg ble landskjent da han var deltager i det populære tv-programmet Kontrapunkt. Han har absolutt gehør og er berømt for sine omfattende kunnskaper innen klassisk musikk. I platebutikken til Norsk Musikkforlag har han veildedet generasjoner av musikkelskere i musikkens verden. Han har også vært reiseleder for flokker av mozartelskere til Praha, Salzburg og Wien. Mozart har alltid vært hans absolutte favoritt blant komponistene. For sin virksomhet i musikkens tjeneste ble han slått til ridder av St. Olav. 

Til foredraget med musikkeksempler trenger han fem kvarter. Vi har hørt ham før i Seniorakademiet og hører ham gjerne igjen.

 

24.februar:

Overlege Audun Aas: Smertemysteriet.

Smertesansen er både vår venn og vår fiende.

Er nordmenn på smertetoppen? Er smertesansen smertediskriminerende? Hva er sammenhengen mellom smerte og alder? Hvordan bør ulike former for smerte behandles? 

Dette er bare noen av spørsmålene som kan belyses i et foredrag om smerte. Audun Aas er anestesilege og ekspert på smertebehandling. I 2018 utga han "Smerteboken - fra vondt til bedre". Han tar med bøker for salg.

 

30.mars:

Professor Arne Bugge Amundsen: Olav den hellige.

Ved olsokfeiringen i Eidsberg i fjor holdt professor Amundsen et meget interessant foredrag om helgenkongen. Hva vet vi om Olav Haraldsson? Hvordan var han som konge? Og hva har kirken og ettertiden gjort ham til. Snorres kongesagaer er underholdende nok, men regnes ikke som helt pålitelige kilder.

Arne Bugge Amundsen er professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo og er en god formidler.

Foredraget begynner kl. 11.30. Merk tidspunktet!

 

27.april:

Forfatter Øivind Nustad:Snøen som falt i fjor.

Forfatteren vil kåsere om hvordan det var å vokse opp på 1960-tallet. Han vil ta for seg alle de tingene som er blitt borte. Hvor er lydene fra den gang, luktene fra en tid uten ventilasjon, politikere, kjentfolk fra film, radio og tv? Og ikke minst alle aktivitetene som forsvant? Når så du sist et vårtegn som gutter som kaster på stikka?

Alt dette blir presentert med film, bilder og lyd. Alt ligger til rette for en time med god nostalgi. Øivind Nustad har også skrevet bok om temaet. "Snøen som falt i fjor" er kommet i flere opplag.

 

28.september: AVLYST

Storbritannia og brexit. 

Septembermøtet kan bli spennende på flere måter. Er Storbritannia fremdeles medlem av EU? Hva blir konsekvensene for det øvrige Europa? Det er mange spørsmål som kan stilles.

Det er også knyttet spenning til hvem vi får som foredragsholder. Vi har to meget kompetente tv-journalister på hånden, men ingen vil forplikte seg til en dato et halvt år i forveien. Inntil videre får vi leve i spenning. Man det er kanskje verre for innbyggerne i Storbitannia?

 

26.oktober: AVLYST

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch: 

Riksadvokat i 22 år. Hva har det lært meg?

Tor-Aksel Busch trenger knapt noen introduksjon i Indre Østfold. Han har dype røtter i vårt distrikt, og vi regner ham som vår mann. Han er samfunnsengasjert og er i stand til å få oss andre til å stoppe opp og reflektere over prinsippene rettstaten Norge skal bygge på. Han fører klar tale og blir neppe mindre klar som pensjonist. Han ble hedret med Rettsikkerhetsprisen helt på tampen av sin yrkeskarriere. Vi vil tro at det er en heder han setter pris på. Vi unner ham et godt pensjonistliv og glerer oss til å høre ham i Askim.

 

30.november:

Tidligere tv-journalist Audgunn Oltedal:

Kvinneliv i tradisjon og oppbrudd.

Audgunn Oltedal er pensjonert førstelektor fra OsloMet, medieforsker, journalist og for de fleste av oss mest kjent fra mange år i NRK dagsrevyen. Hun vil ta oss med på en tankevekkende reise gjennom ulike tidsepoker, kulturer og miljøer og fokusere på kvinneroller. Til avslutning vil hun også reflektere litt over de store endringene i mannsroller og farsroller i løpet av senere år.