25.januar: Professor (emeritus) Thomas Thiis-Evensen: Å leve med arkitektur

A V L Y S T

Thomas Thiis-Evensen er kjent som skribent, foreleser og arkitekturkritiker i dagspressse og fagpresse. Han er også kjent for en serie programmer i radio og fjernsyn. Han har hatt ansvaret for arkitekturpremissene for de olympiske leker på Lillehammer og for ombyggingen av slottet og andre kongelige bygninger og for opprustningen av Oslo Sentrum. Fra 2001 har han ledet formidlingsprosjektet "Veiene fra Roma". Han er kjent som en glimrende formidler både muntlig og skriftlig.

 

22. februar: Ambassadør (emeritus) Kai Eide: Verden - endringer - teknologi

A V L Y S T

Kai Eide har en fortid som norsk toppdiplomat og politiker. Han har en lang diplomatisk karriere med sikkerhuetspolitikk og krisehåndtering som arbeidsfelt for Norge, FN.  Blant mye annet har han vært FNs spesialutsending til Afghanistan og til Kosovo.

 A V L Y S T

22. mars: Forfatteren Sigmund Løvåsen: Kjell Aukrust

I 2020 var det hundre år siden Kjell Aukrust ble født. Til dette jubileet utgav Sigmund Løvåsen en biografi. Denne boka har fått meget god mottagelse. Løvåsen trekker også frem sider ved Aukrusts allsidige khnbunstneriske begavelse som kanskje ikke er like godt kjent som den store humoristen.

 A V L Y S T

26.april: Universitetslektor Agnes-Margrethe Bjorvand: Verdier i Anne-Cath Vestlys liv og forfatterskap

Askimjenta Agnes-Margrethe er universitetslektor ved Universitetet i Agder. Hun er forsker på barne- og ungdomslitteratur, formidleer, forfatter, kursholder og faglærer forfatter. Blant annet er hun spesialist på Astrid Lindgrens forfatterskap. Hun har fått en formidlerpris ved universitetet der hun underviser. De av oss som har hørt henne tidligere i Seniorakademiet, vet at hun er en ypperligt formidler.

 

27.september: Professor Arne Bugge Amundsen: Olav den hellige

Amundsen er professor i folkloristikk ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet skrevet bøkene "Norges religionshistorie" og "Folkelig og kirkelig tradisjon". Ved olsokfeiringen i Eidsberg i 2019 holdt professor Amundsen et meget interessant foredrag om helgenkongen. Hva vet vi om Olav Haraldsson? Hvordan var han som konge? Og hva har kirken og ettertiden gjort ham til? Snorres kongesagaer er underholdende nok, men regnes ikke som helt pålitelige kilder i alle deler. Amundsens foredrag er forskjøvet fra forrige år på grunn av koronapandemien.

 

25.oktober: Forfatter Øyvind Nustad: Snøen som falt i fjor

Forfatteren vil kåsere om hvordan det var å vokse opp på 1960-tallet. Han vil ta for seg alle de tingene som blit borte. Hvor er lydene fra den gang, luktene fra en tid uten ventilasjon, politikere, kjentfolk fra film, radio og tv? Og ikke minst alle aktivitetene som forsvant? Når så du sist et vårtegn som gutter som kaster på stikka? Alt dette blir presentert med film, bilder og lyd. Alt ligger til rette for en time med god nostalgi. Øivingnd Nustad har også skrevet bok om temaet. "Snøen som falt i fjor" er kommet ut i flere opplag.

 

29. november: Journalist og forfatter Annette Groth: Storbritannia og brexit

På slutten av året 2021 går det kanskje an å ta et lite tilbakeblikk på hva som skjedde. Hva blir konsekvensene for et Storbritannia utenfor EU? Hva blir konsekvensene for det øvrige Europa. Som foredragsholder får vi Annette Groth som i mange år var NRKs korrespondent i London.