VÅR- OG HØSTPROGRAMMET 2018 SER SLIK UT:

 

29. januar.  

Professor Jon-Roar Bjørkvold:

Det musiske menneske.


Jon-Roar Bjørkvold (født i 1943) er en norsk professor i musikkvitenskap. Bjørkvold er mag. art. i musikkvitenskap fra 1969 med fagkretsen musikk, engelsk og russisk. Magisteravhandlingen er  om Mikhail Glinkas romanser.

Han har skrevet flere bøker, blant annet boken  'Det musiske menneske'.

Boken handler om hvor viktig musikk er for menneskets læring gjennom alle livets faser. Grunnlaget formes i det ufødte barnet, for allerede på fosterstadiet påvirkes vi av lyder og rytmer.

 

 26. februar.


Landskapsarkitekt Mette Eggen: 

Historiske hager.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mette Eggen er landskapsarkitekt MNLA og har en mastergrad i bevaring av historiske hager.  Hun har blant annet vært seniorrådgiver hos Riksantikvaren og er nå pensjonist med egen rådgivningspraksis i arkitektur og byplanlegging.

 

Samme dag:


ÅRSMØTE 2018
for Seniorakademiet Indre Østfold.

 

19. mars.   

Journalist og forfatter Sten Inge Jørgensen:

Tyskland stiger frem.

 

Sten Inge Jørgensen (født i 1970)  er utenriksjournalist i Morgenbladet med Europa som spesialfelt.

Sten Inge Jørgensens ga nylig ut en bok om temaet der det blant annet står følgende: 

“Tyskland fremstår igjen som Europas mektigste og viktigste land, 75 år etter andre verdenskrig. En lang og vanskelig epoke, der tyskere har holdt seg i skyggen, er over.
Men hvilket Tyskland er det som nå stiger frem? Og hvordan ønsker Tyskland å bruke sin makt i Europa?

Sten Inge Jørgensen argumenterer i sin bok for at tyskerne har utviklet en samfunnsmodell – kulturelt, politisk og økonomisk – som bør tjene som forbilde for Europa.

Han har blant annet tidligere utgitt bøkene Vesten mister grepet og Globale utfordringer.
30. april.

Forfatter Atle Næss:

Martin Luther.

 

Atle Næss, født i  Mysen i 1949, oppvokst i Askim. og bosatt i Ski., er en norsk forfatter og barnebokforfatter.

Næss er cand. philol. med fagene engelsk, språkvitenskap og norsk.

I 1975 debuterte han med romanen Gun. Han har skrevet biografier om Edvard Munch, Galileo Galilei, Leonardo da Vinci, Martin Luther og en bok om Nidarosdomen.

Biografien om Martin Luther er levende fortalt og kunnskapsrikt formidlet!

31. oktober 1517 slo Martin Luther (1483-1546) i følge tradisjonen opp sine berømte teser på kirkedøren i Wittenberg, der han tok et flammende oppgjør med avlats-praksisen i den katolske kirken. Episoden regnes som starten på reformasjonen, og i år markeres 500-årsjubileet over hele Europa.

 

 

24. – 27. august.   

Tur til Gotland.


Om det blir tur avhenger av om det blir minst 30 deltagere!

 

Se egen side på denne hjemmesiden!

 

 24. september.   

Statsmeteorolog John Smits:

Fra primstav til yr – løst og fast om vær og klima.

 

John Smits (født i 1958) er en norsk statsmeteorolog og værmelder NRK.

I over 15 år har John Smits levert været til nordmenn i statskanalen.

Imidlertid er det dobbelt så lenge siden han begynte å jobbe på Meteorologisk institutt i Oslo.

John Smits er ekspert på snø og en ivrig snømåker og har skrevet boken “Måk snø”

Nærmere presentasjon av John Smits synes unødvendig.
Alle som følger værmeldingene på 
NRK, møter stadig på denne blide og hyggelige værmelderen.

 

29. oktober.   
Journalist og forfatter Per Kristian Aale:
Italia og mafiaen.

 

Per Kristian Aale (født i 1973) har studert russisk og statsvitenskap i tillegg til journalistikk.

De siste 13 årene har han vært fast ansatt i Aftenposten som gravejournalist og korrespondent i Moskva og Brussel.

"De modige" er hans første bok.

Boken handler om Italienernes opprør mot mafiaen.

Det er vanskelig å forstå for de fleste i Norge akkurat hvor hardt grep mafiaen har om de fleste instanser i Italia. Den organiserte kriminaliteten har en historie som svært lang og svært komplisert, men Per Kristian Aale har funnet en fin måte å formidle stoffet på – gjennom enkelthistoriene til modige mennesker som sier at nok er nok.

 

26. november.  

Førsteamanuensis Marina Prusac Lindhagen:

Det romerske kjøkken, fra rustikk kost til eksotiske banketter!

Marina Prusac Lindhagen (f. 1974) er førsteamanuensis i klassisk arkeologi og ansvarlig for Antikksamlingen ved Kulturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo. Hennes fremste forskningsinteresser er antikkens kunst og kulturmøter mellom romere og såkalte 'barbarer.' Hun har deltatt i flere utgravninger i middelhavsområdet, og har utgitt en monografi og redigert flere volumer ved internasjonale forlag. Hun har også skrevet en rekke akademiske artikler i internasjonale tidsskrift. Hun er opptatt av formidling og har vært faglig ansvarlig for to store utstillinger ved Kulturhistorisk museum og har gjennom flere år vært spaltist i en landsdekkende avis. Hun er bosatt i Askim.

Marina Prusac Lindhagen tar i sitt foredrag utgangspunkt i  vår tids store  interesse for historiske dietter og deres næringsmessige sammensetning. Hun forteller at det romerske kjøkkenet har mye å by på i denne sammenhengen, fordi det i hovedsak bestod av sunne råvarer.
Det romerske kjøkkenet var i utgangspunktet enkelt, men med kulturmøtene som fulgte Romerrikets ekspansjon fikk de øvre sosiale lag et grenseløst behov for kulinarisk nytelse. Eksotiske delikatesser, krydder og urter ble brakt til Roma med skip fra fjerne strøk. Tradisjonelle oppskrifter ble ispedd nye smaker, og både skriftlige kilder og arkeologiske funn vitner om ekstravagante banketter.

I dette foredraget plasseres det romerske kjøkken i en kulturhistorisk kontekst som reiser spørsmål av interesse også for dagens situasjon, med mat som en form for kulturutveksling i en stadig mer global verden. Hva betød mat i møtene mellom romerne og kulturene de underla seg? Hvilken betydning hadde transformasjonen av det romerske kjøkken over tid for de forskjellige sosiale klassene? Mens enkle husholdninger måtte nøye seg med ensformig og mangelfull mat, kunne aristokratiet og de øvre samfunnslag velte seg i hedonistiske festmåltider.